Resum del Ple Municipal del 13 de gener de 2012

Pressupost 2102

Es va aprovar la proposta de pressupost amb els vots a favor de CIU. Tota l’oposició hi va votar en contra.

Des de la CUP vam començar fent referència a com s’ha elaborat la proposta de pressupost. Més enllà que una vegada més la premsa va ser informada abans que l’oposició, és lamentable que en el moment d’arribar al Ple Municipal encara no hi hagués cap explicació penjada al web de l’Ajuntament, que no s’hagués previst cap mecanisme de participació i que encara no s’hagués informat l’oposició de quan es faria l’audiència pública a què el govern està obligat (que es va acabar fent d’amagatotis un dimecres al migdia).

A l’hora de parlar pròpiament dels pressupostos, vam fer notar que tots els ajuntaments del país tenen una problemàtica compartida:

 • Els Països Catalans patim un espoli fiscal endèmic. Espanya ens roba un percentatge indecent del nostre PIB i això afecta no només l’economia dels governs autonòmics català, balear i valencià, sinó també les arques municipals.

 • Cal una nova llei de finançament local perquè els municipis deixin de dependre econòmicament de l’especulació urbanística.

 • Estem immersos en una crisi sistèmica d’abast internacional que afecta especialment el nostre entorn.

Dit això, el pressupost per al 2012 a Figueres està, a més, fortament condicionat pels equilibris pressupostaris dels anys anteriors. Deixant de banda l’exercici 2007 (no es pot culpar el govern actual d’un pressupost que no havien fet ells), la diferència entre ingressos i despeses l’any 2008 va ser de gairebé 6 milions d’euros, l’any 2009 va sobrepassar els 7 milions i mig, i l’any 2010 va arribar pràcticament als 8 milions d’euros. Un total de 21 milions i mig d’euros perduts en tres anys responsabilitat de CIU, PSC i ICV.

Tot i que encara s’ha de fer la liquidació del 2011, es preveu que no serà una excepció i que la diferència rondarà els 3 milions i mig, responsabilitat en aquest cas de CIU, ERC i ICV.

Es pot entendre que l’arribada de la crisi sorprengués i desequilibrés el pressupost del 2008, però els altres anys han estat fent-se trampes al solitari jugant amb els diners dels figuerencs. És evident que tants anys seguits de pèrdues no els ha fet aprendre la lliçó, i quan més cal un canvi de rumb ens presenten un pressupost que, segons els càlculs de l’interventor, té els ingressos inflats en 2 milions i mig d’euros (és a dir, que probablement entraran 2 milions i mig menys del que el govern preveu).

Es pot dir obertament que la situació econòmica de l’Ajuntament és dramàtica. Es preveu destinar aquest 2012 més d‘1 milió i mig d’euros a pagar interessos i més de 5 milions i mig a amortitzar crèdits. En total, més de 7 milions d’euros, o el què és el mateix: 20.000 euros diaris que aniran directament als bancs. I el què és pitjor, el Pla de Sanejament preveu que el 2013 la xifra arribi a 8 milions i mig i el 2014 a gairebé 9 milions d’euros (sense comptar les pèrdues que es puguin tenir aquests anys).

Després de 4 anys de Festa dels Detalls, que ens ha portat on som, és hora de posar els fonaments d’una nova política, i aquest pressupost no va en aquesta direcció.

PER TOT AIXÒ HI VAM VOTAR EN CONTRA

Pla de Sanejament

Des de la CUP vam denunciar que amb l’aprovació d’aquest Pla els deutes amb entitats bancàries pujarien a més de 44 milions d’euros, fruit d’una gestió nefasta del govern amb el suport de gran part de l’oposició.

Vam manifestar que no podíem votar a favor d’un Pla que no suposés un canvi radical de la gestió i començar de zero.

PER TOT AIXÒ HI VAM VOTAR EN CONTRA

Pla de Gestió d’Ecoserveis

Ens vam quedar esparverats per la gran quantitat d’irregularitats que envolten aquesta companyia amb participació municipal, com hem pogut comprovar en els informes de Secretaria i Intervenció. No és estrany que a l’oposició ens sigui tan complicat accedir a tota la informació pertinent.

Aquest Pla de Gestió ha estat el primer document a què hem tingut accés i des d’un primer moment ens vam quedar amb el dubte de si preparar el Ple o anar directament a la Fiscalia. Entre moltes altres irregularitats, és una empresa amb participació municipal que any rere any aprova plans de gestió que perjudiquen els interessos de l’Ajuntament.

PER TOT AIXÒ HI VAM VOTAR EN CONTRA

Modificació del Pla General a la zona del Rec Susanna i Malpàs

L’ajuntament vol fer una modificació perquè l’ACA ha passat a considerar “zones de domini hidràulic” tot de zones que fins ara consten com a “zones verdes”.

Des de la CUP vam denunciar que tot plegat és el resultat de fer constar zones no urbanitzables com a verdes per a densificar la ciutat i que ara paguem el despropòsit. Vam reclamar que el que cal és aprofitar la propera revisió del Pla General per crear zones verdes de veritat, que és el que la ciutat necessita.

PER TOT AIXÒ HI VAM VOTAR EN CONTRA

Modificació del Pla General a la zona de l’antiga Fridasa

L’ajuntament vol fer una modificació per permetre que els edificis que han d’anar a la zona siguin més alts (fins a 7 pisos) a canvi que els propietaris dels terrenys arreglin el rec.

Des de la CUP vam argumentar que es tracta d’un projecte que no és gens realista, i que hi ha el perill que la zona es quedi a mig urbanitzar, fet que deixarà un entorn hostil com ja ha passat a altres zones a l’entorn de la Marca de l’Ham.

PER TOT AIXÒ HI VAM VOTAR EN CONTRA

Modificació del Pla General a Fruites Milor

L’ajuntament vol fer una modificació per permetre que la nau de Milor passi a tenir consideració de “comercial” (tot i que en teoria no es pot perquè està fora de la trama urbana consolidada), compensant econòmicament l’Ajuntament.

Des de la CUP vam lamentar que en lloc de dinamitzar el comerç del barri per fomentar la cohesió social, el que es fa és dinamitar-lo. A més, aquesta modificació del Pla General es fa per afavorir interessos particulars i no del barri.

PER TOT AIXÒ HI VAM VOTAR EN CONTRA

Concessió d’un terreny municipal a l’escola Montessori

Es votava la cessió definitiva d’una parcel·la al costat del Decathlon a una entitat privada per fer-hi un escola d’elit. Des de la CUP vam argumentar que la immensíssima majoria de les famílies figuerenques no hi podrà accedir, i que un cop més un espai que és de tots servirà només a una minoria.

PER TOT AIXÒ HI VAM VOTAR EN CONTRA

Conveni de cessió del quadre d’en Roura a l’església

Des de la CUP vam denunciar que s’estava intentant regularitzar un procés que hem denunciat des del seu inici perquè està farcit d’irregularitats.

PER TOT AIXÒ HI VAM VOTAR EN CONTRA

La resta de punts, tràmits burocràtics referents a temes formatius, es van aprovar per unanimitat

Mocions

 • No es va arribar a votar una moció presentada pel PP a instàncies de l’associació CorFi en què es demanava la restitució de l’antic cap de Medicina Interna.

 • Tampoc es va votar la urgència d’una moció d’ERC sobre l’estació al centre.

 • Es va votar una moció de PSC i ICV sobre el quadre d’en Roura. Hi vam votar a favor però no es va aprovar.

 • Es va votar una moció de la CUP a proposta de la Coordinadora Obrera Sindical (COS) en contra de les retallades del govern espanyol. Hi vam votar a favor però no es va aprovar.

Preguntes que vam fer

 • A instància d’un veïns del Poble Nou vam preguntar sobre la situació irregular d’unes antenes de telefonia mòbil.

 • Sobre la cessió dels tòtems informatius de la Rambla i la plaça de l’ajuntament al Festival de Circ.

 • Sobre l’ERO de Fisersa i la responsabilitat dels gestors de l’Ajuntament en la seva situació econòmica.

 • Sobre el procés participatiu que s’hauria de fer amb el pressupost i de la informació que s’ha de penjar a Internet.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s