Resum del Ple Extraordinari del 17 de gener del 2013

En aquest Ple es tractaven dos temes: l’aprovació definitiva del pressupost de l’Ajuntament pel 2013 i un seguit de canvis en l’organització del govern a resultes del canvi a l’alcaldia.

Pel que fa al pressupost, en el moment de la seva aprovació inicial des de la CUP vam manifestar que era un pressupost més realista que el dels anys anteriors, però que continuava sent molt conservador i per això hi vam votar en contra.

El que es portava a aprovació definitiva continuava tenint molts aspectes que no ens agradaven. Com cada any els informes tècnics descriuen irregularitats (sobretot pel que fa a salaris del personal municipal), aboca a un nou Pla Econòmic i Financer en què la prioritat no serà el benestar de les persones sinó tornar deute a la banca, els tributs que pagaran el 2013 els figuerencs seran alts i molt poc progressius (i no per rebre molt bons serveis sinó per pagar els deutes de la mala gestió de CIU els últims anys) i s’ha fet sense cap procés participatiu. A més, hi ha moltes partides que no compartim com la despesa en representació institucional, una dotació extra per l’escola d’hosteleria, la construcció de calabossos per la Guàrdia Urbana, la despesa en càrrecs de confiança, el continuar pagant el local buit del carrer Sant Pau o el forat sense fons que suposa Ecoserveis.

Tot i això, des de la CUP hem vist el procés d’al·legacions com un canvi d’actitud del govern que volem entendre com un canvi de cicle amb el relleu a l’alcaldia. Tot i que l’esquelet del pressupost continua sent el mateix (i evidentment dista molt d’un pressupost correcte segons la CUP), s’hi que marca un canvi de tendència.

Des de la CUP havíem fet tres al·legacions:

La primera feia referència a la problemàtica de l’accés a l’habitatge i demanava una partida de 100.000 euros per ajudar (temporalment i mai pel total del seu cost) a famílies que tinguin la possibilitat d’accedir a lloguer social (en pisos buits, especialment d’entitats bancàries) però no ho puguin pagar. Som conscients que aquesta problemàtica afecta a centenars de famílies a la ciutat i creiem que el paper de l’Ajuntament com a intermediador ha de ser clau. No crèiem que la proposta de l’equip de govern (a instàncies d’ERC) de destinar 300.000 a la compra d’habitatges per després oferir com a lloguer fos la més adequada, però vam valorar molt positivament que per primera vegada l’habitatge sigui una prioritat per CIU i s’hi destini una partida pressupostària. El que vam demanar és que la Comissió sobre desnonaments no es trobés que el Ple ja hagués decidit a què es destinarien aquests diners i 150.000 euros més que ja estaven al pressupost (el seu funcionament deixaria de tenir sentit) sinó que fos la comissió qui en decidís el destí. Com que això va ser acceptat, des de la CUP vam decidir canviar el nostre vot negatiu per una abstenció.

Una segona al·legació demanava una partida de 20.000 euros per poder fer un procés participatiu de cara al pressupost del 2014. No va ser acceptada, i des de la CUP vam demanar que la participació es comenci a prendre seriosament i vam recordar que l’any 2011 (encara no hi ha dades del 2012) les despeses més importants d’aquesta àrea van anar destinades a la façana de la biblioteca i al cinema en català.

La tercera demanava que no es paguessin interessos i amortitzacions del deute que té l’ajuntament i no li pertoca, el què ha de fer perquè altres administracions (Estat i Generalitat) no li paguen el què tenen emparaulat. Tampoc va ser acceptada.

Pel què fa als canvis a l’ajuntament, el més remarcable és que un dels tinents d’alcalde deixa la seva dedicació a mitja jornada, i un altre passa a jornada completa, amb 12 pagues d’uns 4.500 euros bruts (el govern va informar que aquí s’hi compatibilitzava la seguretat social i que segurament no s’haurà d’acabar pagant). Des de la CUP hi vam votar en contra.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s