Liquidació del Pressupost 2012

Al ple de dimarts 5 de març l’equip de govern hi presenta la liquidació del pressupost de l’any 2012, fent èmfasi (no podria ser d’altra manera) en tots els aspectes positius que se’n poden vendre.

La veritat és que comparats amb els desastrosos exercicis anteriors, els comptes del 2012 són moderadament positius. No bons (ni molt bons com ens volen fer creure) però sí notablement millors que els dels últims anys, en què les previsions de CIU, ERC, PSC i ICV ens portaven cada any a perdre-hi uns quants milions d’euros.

La xifra més repetida són els 372.893,85 euros de superàvit en el pressupost. A principis d’any, el regidor d’hisenda va explicar que el seu objectiu era aconseguir un superàvit d’un euros, i per tant els prop de 400.000 aconseguits al final es consideren tot un èxit.

El que se’ns amaga és que aquest resultat no ha arribat perquè el regidor hagués fet un pressupost acurat, sinó a causa de les polítiques d’austeritat aplicades pel govern espanyol.

En volen proves? La decisió de no pagar la paga extra als treballadors municipals va suposar un estalvi pel consistori de 670.210,68 euros. És a dir que si l’ajuntament hagués hagut de fer els pagaments habituals (a principi d’any ningú sabia que al desembre es faria aquest robatori als treballadors), enlloc de superàvit hi hauria un resultat negatiu de prop de 370.000 euros.

En volen més? Just després d’elaborar-se el pressupost, el govern del PP va aprovar un augment del 10% de l’IBI. El què de cara enfora es va rebre amb cara de disgust, va fer botar d’alegria algun responsable que ja pensava en els ingressos extres que això suposava. Al final ha fet que a la caixa hi entressin gairebé 1.300.000 euros amb els què no es contava, tot i que en total s’ha ingressat 700.000 euros menys del que es preveia en impostos directes.

Si tornem a fer números, veiem que si el PP no hagués retallat pagues extres i pujat l’IBI, el resultat hagués estat negatiu en un milió i mig d’euros llargs, i que els ingressos en impostos directes estaven inflats en 2 milions d’euros.

I què és el pitjor de tot plegat? Que de cara a l’any vinent la cosa pinta igual. Tot i haver-hi una reducció de l’IBI, es preveu que els ingressos directes augmentin un milió i les taxes un altre. Ganes de veure brots verds on no n’hi ha.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s