Balanç de la tasca en Habitatge i pobresa energètica

Durant el primer any de mandat, des de la CUP de Figueres hem apostat pel dret a l’habitatge com a centre de les nostres actuacions en l’àmbit institucional, però també al carrer. Després d’una gran mobilització ciutadana, a l’agost del 2015 el Parlament de Catalunya aprovava per unanimitat la Llei 24/2015 de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica i (malgrat la suspensió d’alguns dels articles d’aquesta llei per part del Tribunal Constitucional) hem insistit en l’aplicació de les mesures suspeses a través de la Llei d’Habitatge de Catalunya 18/2007. Ho hem fet a partir de l’organització d’un cicle entorn de l’habitatge i la pobresa energètica (amb la participació de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, la cooperativa d’habitatge en cessió d’ús La Borda i l’Aliança contra la Pobresa Energètica) i des de l’àmbit de la política institucional.

A la Comissió d’Habitatge de l’Ajuntament hem presentat un document amb les actuacions que creiem que l’Ajuntament de Figueres ha d’abordar per fer front a l’emergència residencial que pateix la ciutat. Durant aquests mesos, també, hem mantingut converses periòdiques amb la regidoria d’habitatge per posar sobre la taula les necessitats de la ciutat en matèria d’habitatge. Les converses mantingudes durant aquest temps, s’han centrat en l’aplicació de la Llei 24/2015 (abans i després de la suspensió d’alguns dels seus articles per part del Tribunal Constitucional), la gestió dels fons del Patrimoni Sòl (i la compra de pisos a través d’aquest fons) i la regularització de la situació dels ocupants en risc d’exclusió social. Malgrat les dificultats de trobar espais de diàleg i cooperació amb el govern, algunes de les propostes que presentàvem com a grup municipal en aquestes reunions, s’han materialitzat, almenys de forma parcial. El març del 2016 l’Ajuntament organitzava, a petició de la CUP, una formació sobre la Llei 24/2015 per a tècnics i entitats. El passat mes de setembre l’Ajuntament firmava la compra de sis pisos per a destinar-los a polítiques socials. Però és molta, encara, la feina que queda per fer.

Actualment estem treballant amb la regidoria d’Educació per implementar el projecte Euronet 50/50 a les escoles de la ciutat. Aquest programa pretén reduir el consum energètic i incrementar els nivells de coneixement i conscienciació en aquest aspecte. De l’estalvi generat, el 50% s’incorpora als eraris de l’administració local i l’altre 50% es destina a les escoles per a la realització d’activitats. També estem mantenint converses amb l’equip de govern perquè es comprin més pisos per a destinar-los a polítiques d’habitatge a través del fons del Patrimoni Sòl i perquè es faci efectiva la moció per regularitzar la situació de les famílies en risc d’exclusió social en situació d’ocupació.