Valoracions sobre la campanya “Embarraca’t lliure de sexisme” i passes següents

Aquest any l’Embarraca’t ha fet un pas significatiu en la conscienciació contra les agressions sexistes. La campanya “Embarraca’t lliure de sexisme”, impulsada per la comissió per redactar un protocol contra les agressions sexistes a les festes i esdeveniments festius de la ciutat, l’àrea de Joventut i les entitats de l’Embarraca’t, ha posat en marxa diverses actuacions. En primer lloc, una campanya comunicativa amb dos eslògans (“Si dic que no, és no. Si no dic res, és res” i “Em vesteixo com vull i em desvesteixo amb qui vull”), triats per les entitats de l’Embarraca’t i impresos als gots i a unes xapes que es distribuïen a l’espai de l’Embarraca’t. També una falca sonora informativa que anava reproduint-se des de l’escenari abans i després de cada concert, així com la distribució d’informació per actuar contra les agressions sexistes, impresa als flyers del bus nocturn i a les parets dels lavabos de l’Embarraca’t.

whatsapp-image-2017-01-27-at-18-12-03La darrera reunió de la comissió contra les agressions sexistes a les festes i esdeveniments festius de la ciutat de divendres passat va servir per valorar aquestes actuacions. Tots els representats van coincidir en la bona acollida de la campanya, tant per part de les entitats organitzadores de l’Embarraca’t, com pels usuaris que s’hi han apropat. Eren freqüents les converses i els debats entorn de la campanya que s’escoltaven a les barres de les barraques, així com la identificació de l’Embarraca’t amb la lluita contra les agressions sexistes. De fet, des de la comissió es va valorar que la primera nit ja s’havien esgotat les xapes amb els lemes, que han estat presents al llarg de les festes a l’interior i fora de l’espai de l’Embarraca’t.

Des de la CUP valorem molt positivament el treball conjunt d’aquesta comissió amb l’àrea de Joventut i les entitats de l’Embarraca’t. La implicació i sensibilització de les entitats és quelcom indispensable per coordinar esforços en la lluita contra les agressions sexistes en aquest espai. Una implicació que, entenem, cal potenciar en la futura redacció del protocol que tenim actualment sobre la taula. Cal tenir en compte que aquesta comissió és una de les més actives i participatives que té actualment l’Ajuntament: des del gener s’ha reunit en cinc ocasions, agrupant diferents i diverses organitzacions (des de partits polítics a tècnics de les àrees responsables, entitats juvenils i feministes. Per tant, les agressions i els comportaments sexistes són expressions de la nostra societat que preocupen els grups, organitzacions i col·lectius de la ciutat.

18222508_1284779578237177_2840936957362774731_nMés enllà de la comissió (però en el context d’aquesta), el divendres 5 de maig es va organitzar el primer Punt Lila de l’Embarraca’t. El Punt Lila és una mostra de les dinàmiques que el treball de la comissió institucional ha generat en l’espai de mobilització al carrer. El Punt Lila és un punt d’informació coordinat per diferents entitats (SEPC, Som Joves, Les Garotes i Grup de dones Glòria Compte i la mateixa CUP) contra les agressions masclistes a l’Embarrca’t, que vol ser un punt d’informació per a la prevenció i l’actuació i d’acompanyament en cas de necessitat davant d’una agressió. Tot i que no es va atendre cap agressió, diverses dones s’hi van acostar per demanar informació i per remarcar la necessitat d’un espai com aquest per a sentir-se més segures.

Un cop finalitzada la campanya “Embarraca’t lliure de sexisme”, tenim sobre la taula el repte de la redacció d’un protocol que, en els contextos d’oci i festa de la ciutat, esdevingui una eina no només per actuar coordinadament en cas d’agressió, sinó també per a prevenir qualsevol actitud o agressió masclista. Hem fet un petit pas per aconseguir-ho aquest Embarraca’t, però la redacció del protocol (previst per a executar-se durant la pròxima edició de l’Acústica) materialitzarà una actuació marc per fer tots els espais d’oci i festa de la ciutat més segurs.

Anuncis