Redacció del protocol: Sessió de debat sobre el marc conceptual

Divendres passat vam iniciar el primer dels debats finals que serviran per redactar el protocol contra les agressions sexistes a les Fires i Festes de la Santa Creu i als esdeveniments festius de la ciutat. Va ser una sessió dedicada al marc conceptual del protocol, és a dir, a definir els objectius i el marc d’actuació que volem abordar.

La sessió es va obrir amb una videoconferència amb Marta Pérez, membre de Poble Sec Feminista, col·lectiu que fa tres anys que posa en marxa un protocol contra les agressions a les festes del Poble Sec a Barcelona i que és Premi 25N de l’Ajuntament de Barcelona. Després d’una explicació sobre el funcionament i l’experiència del protocol de Poble Sec, traslladem els nostres dubtes i preguntes en relació a les actuacions.

Algunes reflexions de Poble Sec feminista i en relació a les preguntes que li fem:

 • Funcionen especialment a través de les barres (que gestionen diverses entitats): A cada barra hi ha gent formada en la detecció i atenció a les agressions sexistes. Per tant, no treballen amb agents preventius que passegen per l’espai, sinó des de les barres (tot i que no desestima aquest recurs per part d’altres protocols).
 • No tenen un punt separat per atendre les agressions, es fa a la barra o allunyats de la festa en el cas que la víctima ho vulgui. També ens diu que no desestima que n’hi hagi un, però el seu protocol neix d’un col·lectiu i no una institució (com en el nostre cas) i el punt de partida és un xic diferent.
 • El nucli del treball dur es troba en la sensibilització i la formació dels membres de les entitats.
 • Fan una gran campanya comunicativa sobre el protocol amb cartells que estan fixats a tot l’espai de festa (també amb falques que sonen a l’escenari).
 • En l’actuació en cas d’agressió:
  • Posa èmfasi en respectar la víctima i la seva decisió de defensar-se o no, o utilitzar els recursos o no que se li ofereixen.
  • Es convida sempre a l’agressor a deixar l’espai (això té certes limitacions en l’ús de l’espai públic, per això només se’l convida). En tot cas, en cada agressió es valora quina actuació fer depenent de l’estat de l’agressor (mai es posa en risc la persona que actua contra una agressió)
  • En aquest cas també és important visibilitzar que hi ha hagut una agressió, i es puja a l’escenari per informar-ne.

A partir d’aquí iniciem un debat sobre el marc conceptual del protocol:

Quins objectius ha de tenir el protocol?

 • Eliminar les agressions sexistes com a objectiu principal. A partir d’aquí, hi ha un altre nivell d’objectius:
 • Sensibilització i conscienciació. Per tant, el treball previ a l’execució del protocol és molt important. També que aquest sigui continu al llarg de l’any.
 • Actuació marc. Crear un document marc que pugui servir per a tots els contextos festius. Aquí s’obre un debat sobre si cal o no que l’actuació sigui més o menys concreta. Per una banda es considera que és millor tenir un document marc general que s’haurà de treballar l’actuació en cada context, amb la implicació i les necessitats que tingui cada agent. Per altra banda es considera que les actuacions han d’estar delimitades ja des d’un inici i després ja veurem de quina manera s’hi acullen els implicats en cada cas, però la poca concreció pot portar al fet que no s’acabi complint. No acabem de resoldre aquest punt.

A quin tipus d’agressions volem fer front?

 • Arribem a l’acord que, tant violència física com violència de conducte o de comportament.
 • També en què cal modificar, perquè sigui més efectiu, el quadre de violències en 2 apartats bàsics: 1) Violències que es poden afrontar des de l’acció civil (aquesta pot tenir diferents divisions segons el grau de gravetat i l’actuació corresponent) i 2) Violències que s’afronten des de la competència policial.

Quins agents han d’estar implicats en el protocol?

 • S’obre un debat sobre l’obligatorietat del protocol. En aquest sentit, depenent de quin sigui el grau d’obligatorietat, les entitats i altres agents han d’estar més o menys implicades. Tenim un debat sobre aquest punt (lligat també a si el protocol ha d’aplicar-se a totes les festes o no) que no acabem de resoldre. Com que la propera sessió està dedicada a l’actuació, en seguirem parlant per delimitar-ho.

 

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s