Valoració i propostes de millora del protocol contra les agressions sexistes

El divendres de la setmana passada, després de la concentració contra la violència masclista, la comissió del protocol contra les agressions sexistes en els esdeveniments festius es va reunir per tancar la valoració sobre la implementació del protocol a l’Acústica. En l’anterior trobada, s’havia fet extensible les valoracions i recomanacions de millora fetes per l’associació que va gestionar el Punt de Suport a l’Acústica i la trobada del 24 de novembre va servir per tancar les conclusions de la comissió i, també, per projectar les tasques de cara al futur.

21317642_1796007697093662_8646938384132197677_nDurant les tres nits de l’Acústica, 207 persones van ser ateses pel Punt de Suport (126 dones i 81 homes), bé perquè havien patit una agressió, volien sol·licitar informació o tenien dubtes sobre què implica una agressió sexista i de quina manera abordar-la. En aquest sentit, es van registrar 7 agressions al Punt de Suport, de diferents nivells i intensitats.

La comissió valora positivament la implementació del protocol a l’Acústica, ja que s’han acomplert els objectius acordats:

  • Atendre a les persones agredides en el Punt de Suport amb una perspectiva de gènere i interseccional que persegueix l’empoderament de la persona agredida.
  • Informar a la població sobre el protocol contra les agressions sexistes.
  • Coordinar les actuacions amb altres agents per tal de dur a terme les actuacions que detalla el protocol.
  • Difusió del Punt de Suport i el Protocol a través d’un díptic.
  • Registrar les actuacions per tal d’avaluar el Protocol.
  • Crear un espai privat i confortable on atendre a les possibles persones agredides.

Però, per altra banda, la comissió proposa algunes mesures per millorar. Alguns exemples són:

  • Millorar la visibilitat del Punt de Suport, a través de senyalització, un mapa amb la localització i altres elements gràfics.
  • Potenciar una major coordinació prèvia a l’esdeveniment amb els diferents agents i recursos que es troben en l’espai festiu i una formació específica entorn de les agressions sexistes destinada a aquests agents: cossos de seguretat, serveis d’emergència, responsables de l’esdeveniment, etc.
  • Incentivar la creació de més lemes que visibilitzin les agressions sexistes, fent atenció, també, a aquelles que es produeixen contra el col·lectiu LGTBIQ+.
  • Adaptar de forma més concreta la tasca del Punt de Suport a l’horari de festa nocturna.

whatsapp-image-2017-01-27-at-18-12-03Un cop feta la valoració final del protocol, la comissió del protocol contra les agressions sexistes continuarà reunint-se per aplicar aquestes millores i treballar la implementació del protocol a l’Embarraca’t. També està previst que s’iniciï un treball col·lectiu per abordar les agressions sexistes en els esdeveniments de mitjà format, especialment aquells que se celebren entorn de les Fires i Festes de la Santa Creu.

Des de la CUP volem assenyalar la implicació i el compromís dels participants en la redacció del protocol, la valoració i l’impuls per emprendre noves actuacions. Amb aquest procés s’ha demostrat l’interès de les entitats i de la ciutat per abordar les violències masclistes que es reprodueixen en els espais festius i la disposició de fer-ho a través del treball i la reflexió col·lectius.

 

Més informació sobre el protocol: http://ca.figueres.cat/la-ciutat/benestar-social/servei-d-informacio-i-atencio-a-les-dones-siad/protocol-contra-les-agressions-sexistes-20498/