La CUP denuncia que l’Ajuntament promocionés l’activitat del Cinema Las Vegas sabent que no tenien el permís per obrir

El cap de setmana passat, el Cinema Las Vegas va obrir sense el permís definitiu d’activitat. Segons la CUP, l’Ajuntament de Figueres tenia coneixement d’aquesta infracció, ja que van publicitar a través de les seves xarxes socials les activitats programades per aquesta setmana sense haver atorgat als promotors el permís corresponent. “És intolerable que l’Ajuntament faci els ulls grossos i permeti l’obertura d’un local sense permisos. L’administració local ha d’exigir el compliment dels requisits tècnics dels locals comercials de la ciutat i ha de vetllar per la seguretat dels figuerencs que vulguin fer ús de l’espai”, assegura Toni Garcia, portaveu de la CUP de Figueres. En aquest sentit, la setmana passada la formació independentista va entrar una instància per sol·licitar un informe tècnic sobre els permisos d’obertura i el compliment de la legislació vigent en matèria d’accessibilitat del local, de la qual encara no ha obtingut resposta.

Per altra banda, els darrers dies s’ha fet públic que l’Ajuntament ha destinat 1.617 euros per pagar el càtering de la inauguració del cinema Las Vegas, a través d’un decret d’alcaldia. “Ens oposem fermament a aquesta decisió, ja que d’aquesta manera els figuerencs i les figuerenques estem, de nou, finançant un projecte privat”, assegura Garcia. La formació recorda que l’Ajuntament ja havia destinat 350.000 euros per a fer front a les obres de condicionament del local, “una inversió pública en benefici d’un promotor privat que es va realitzar sense una planificació de viabilitat econòmica que avalés la sostenibilitat del projecte”, afegeix el portaveu de la formació anticapitalista.

A més, la CUP recorda que aquestes inversions s’han realitzat sense l’aprovació prèvia d’un pla d’usos municipals, que a dia d’avui no s’ha elaborat. Aquesta circumstància implica que l’Ajuntament ha destinat recursos públics al projecte del Cinema Las Vegas sense cap conveni que garanteixi que els promotors del projecte cediran el local com a equipament municipal. Segons Garcia, “aquesta forma de fer del Govern deixa en la indefinició de quins usos podran fer-ne el teixit associaciatiu  de Figueres i la resta de la ciutadania”.

Manca de model cultural

Per a la CUP, la inversió municipal del projecte del Cinema Las Vegas s’emmarca en la incapacitat del Govern per obrir un debat sobre un model cultural de ciutat que identifiqui i defineixi les potencialitats i les mancances de l’àmbit de la Cultura a Figueres. Segons la formació independentista, la política cultural de la ciutat no pot regir-se a partir dels projectes de promotors privats, sinó que ha de fer-ho a partir d’una diagnosi estructural i compartida de les necessitats culturals dels figuerencs i figuerenques.

La formació afegeix que, d’un temps cap aquí, els governs de la ciutat de Figueres han apostat per polítiques que mercantilitzen la cultura. És a dir, per una política municipal en aquest àmbit que entén la Cultura com un producte de consum i no com un bé comú. Amb aquesta aposta, ja iniciada per l’exalcalde Santi Vila, la cultura esdevé una marca amb la qual atreure inversors -en comptes d’una eina per a garantir condicions d’existència dignes-; un producte de l’espectacle i de l’espectador passiu -en comptes d’una cultura inclusiva i participativa-.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s